Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie wraz z Fundacją Rzecz Społeczna, Myślenickim Ośrodkiem Kultury i Sportu oraz jego filią – Wiejskim Domem Kultury w Głogoczowie zapraszają mieszkanki / mieszkańców Głogoczowa na warsztaty kulinarne z lokalną historią pt „Fermentacja mlekowa i octowa bez tajemnic „.
Porozmawiamy o kulturach bakterii i drożdży, symbiozie i mikroflorze jelitowej, a także wykonamy kiszonki (kwas kapuściany, kimchi, rzodkiew biała/czerwona, seler naciowy, kalafior, brokuł, mieszanki itp.), kombucza czyli fermentowana herbata, własny ocet z matki octowej.
Uczestników prosimy o przyniesienie po 8 litrowych słoików na własne kiszonki.
Termin: 24 października 2022 roku
Godziny: 17.00 do 20.00
Liczba uczestników: 10 osób
Miejsce WDK w Głogoczowie
Zapisy: Beata Górszczak, tel. 507 110 127, mail: beata.gorszczak@gmail.com
Ryszard Kulik z Fundacji Klub Myśli Ekologicznej doktor psychologii, trener, pasjonat zdrowego gotowania i dobrej kuchni. Autor książek dotyczących relacji człowiek – przyroda, min.: „Odkrywanie natury”, „Jak kształtować postawy proekologiczne”, „Człowiek wobec natury”. Regularnie publikuje teksty w „Dzikim Życiu”, „Gazecie Wyborczej”, „Charakterach”. Od wielu lat zaangażowany w prowadzenie edukacji ekologicznej i psychologicznej.
Barbara Wojtaszek z Fundacji Rzecz Społeczna edukatorka ekologiczna, ex-prezeska zarządu Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru w Warszawie, w której współpracowała z ok. 20 specjalistkami dietetyki klinicznej. Prowadzi fanpejdż Klimatyczna Kuchnia na Facebooku.
Warsztaty realizowane są w ramach projektu „W kole natury” Fundacji Rzecz Społeczna oraz projektu „Ocalić od zapomnienia… tożsamość Głogoczowa” realizowanego z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.
Partner projektu: Fjellugla Kompetanse (Norwegia)