Zapraszamy wraz z Fundacją Rzecz Społeczna, Myślenickim Ośrodkiem Kultury i Sportu oraz jego filią – Wiejskim Domem Kultury w Głogoczowie mieszkanki / mieszkańców Głogoczowa na warsztaty kulinarne z klimatem pt. „Słodkie życie bez cukru”.
W programie:
– prelekcja „gorzka prawda o cukrze”: wpływ cukru na zdrowie i choroby,
– przeliczanie ilości cukru w popularnych produktach (sprawdzanie, które są najbardziej (nie)zdrowe)
– wykonywanie zdrowych słodyczy w oparciu o melasę buraczaną, karobową, erytrol (erytrytol) oraz inulinę: kulki mocy, ciastka owsiane, ciasto marchewkowe, makowiec;
– do tego jeszcze zrobimy falafele z ciecierzycy oraz majonez na bazie wody po gotowaniu ciecierzycy (to jest popularny strączek, którego na ostatnim warsztacie nie nie było, a warto się z nią zapoznać:)
Termin: 22 listopada 2022 roku
Godziny: 17.00 do 20.00
Liczba uczestników: 10 osób
Miejsce: WDK w Głogoczowie
Zapisy
Beata Górszczak
tel. 507 110 127
mail: beata.gorszczak@gmail.com
Ryszard Kulik z Fundacji Klub Myśli Ekologicznej doktor psychologii, trener, pasjonat zdrowego gotowania i dobrej kuchni. Autor książek dotyczących relacji człowiek – przyroda, min.: „Odkrywanie natury”, „Jak kształtować postawy proekologiczne”, „Człowiek wobec natury”. Regularnie publikuje teksty w „Dzikim Życiu”, „Gazecie Wyborczej”, „Charakterach”. Od wielu lat zaangażowany w prowadzenie edukacji ekologicznej i psychologicznej.
Barbara Wojtaszek z Fundacji Rzecz Społeczna edukatorka ekologiczna, ex-prezeska zarządu Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru w Warszawie, w której współpracowała z ok. 20 specjalistkami dietetyki klinicznej. Prowadzi fanpejdż Klimatyczna Kuchnia na Facebooku.
Warsztaty realizowane są w ramach projektu „W kole natury” Fundacji Rzecz Społeczna.